Británie rozkulačí ruské oligarchy

– a to je skvělé

Oleg Makarenko

Současná Británie není ani nejsilnější, ani nejrozvinutější průmyslovou zemí.

Je jedním z center planety zásluhou své stability: bohatí lidé po celém světě jsou přesvědčeni, že britské soudy rozhodují podle zákonů bez ohledu na politickou konjunkturu.

Rozumí se, že u řadových občanů (například Assange) gentlemani v parukách příliš na dohody nehledí a mohou brát zřetel na hlas politiků požadujících rozhodnutí podle choulostivých okolností. Jestliže se jedná o velké peníze, jsou britské soudy puntičkářské. Bylo by ale chybou myslet si, že Mayová měla k obvinění Ruska z otrávení Skripala logické důvody typu „jen Rusko mělo motiv“. Tady se před zákony zavřely oči.

Až do poslední doby byli politici a soudci odděleni. Kterýkoliv miliardář musel být přesvědčen, že v Londýně jsou jeho peníze v bezpečí, chráněny před nájezdníky i státem, v němž peníze „vydělal“. Bylo to bezpečné uložiště pochybného kapitálu.

Pro Rusko by samozřejmě bylo lepší, kdyby jej investoři považovali za spolehlivé pro úspory. Bohužel se za 10 až 15 let nemohlo přiblížit k britské mnohaleté reputaci. Museli jsme se smířit s pokulháváním za vůdčím státem.

Vláda Británie oznámila, že po otrávení Skripala bude zahájeno „rozkulačování“ některých ruských občanů, kteří mají svá aktiva v Londýně. Jedná se o majetek pochybného původu, ale je zřejmé, že pod takto mlhavou formulaci je možno zasadit jakýkoliv majetek kteréhokoliv přesídlence z Ruska. Nyní vše záleží na britské vládě. Pokud se omezí například na zabavení nábytku v prostorách RT, potom reputace tichého finančního přístavu neutrpí.

Pokud však Angličané zamrazí aktiva byť jej jednoho „soukromého“ přesídlence z Ruska, mohou být pro Londýn následky zlé. Lidé různých národností to mohou vzít jako nebezpečí pro své peníze a budou je chtít převést jinam.

Nedávno vyšlo interview se zajímavým právníkem Gololobovým. V určité době pracoval v Jukosu, poté utekl do Británie a začal přednášet právo na Londýnské univerzitě. Bylo to v případě ruských emigrantů neobvyklé. Pochopitelně, že musel být výborným specialistou, aby mu Angličané dovolili vyučování jejich vlastních zákonů. Tento právník se domnívá, že všechny kruté zákony o „bohatství nejasného původu“ nebudou fungovat. Z pohledu trestního práva není možné obvinit Rusko z otrávení Skripalových, nejsou k tomu důkazy a Scotland Yard přímo prohlásil, že nemá dosud žádné podezřelé. Postavení Velké Británie je zde slabé.

Z pohledu byznysu je situace ještě horší. Snaha byť jen trochu přitlačit na příchozí z Ruska povede k odchodu kapitálu ze země a to způsobí přinejmenším propad místního trhu s nemovitostmi.

Ještě něco: mnozí ruští korupčníci se již zapojili do britských „šedých“ machinací. Pokud by je začali soudit, prozradí jména lordů a ministrů, které podplatili.

Ještě před deseti lety bych s tímto právníkem souhlasil. Británie nebude podrývat základ svého hospodářství jen kvůli odvrácení pozornosti od problémů Mayové s Telfordem a Brexitem. Nicméně už nejsem tak přesvědčen o nestrannosti Britů. Globální svět se rychle drobí na jednotlivé kousky. Británie měla vážný důvod opustit EU – světový finanční systém se dnes jeví jako velmi nestabilní a očekávanou finanční bouři je výhodnější přečkat v hranicích svého národního státu. Londýn nechce přijímat běžence nebo řešit finanční problémy. Chce přejít do režimu „každý sám za sebe“.

Oligarchové, včetně ruských, se zařazují do této kategorie. Británie ztrácí status hostince pro bohaté, ale zase na druhou stranu může naráz dát ve prospěch státu značné sumy a upevnit své virtuální hranice tím, že na cestě kapitálu postaví bariéry.

Věřím, že se Britové rozhodnou k vyvlastnění nezákonně získaného bohatství. Má tak být obnovena spravedlnost. Občané Ruska, kteří rozkrádali zemi, dostanou odměnu za své špatnosti a za důvěřivost k západním partnerům. To za prvé. A za druhé potečou peníze za hranice a část jich přijde do Ruska v podobě investic do jeho ekonomiky.

Bohužel pro Rusko bude špatné, že mnozí budou z otrávení bývalého špiona Skripala podezírat ruské zvláštní služby.

29. března 2018

Převzato z Rusvesna.su

Outsidermedia.cz