Soud mluví jasně

Rozsudek potvrzuje platnost rozhodnutí landsmanšaftu

 

Důležitého právního úspěchu dosáhl v minulém týdnu sudetoněmecký landsmanšaft (SL).

Mnichovský okresní soud potvrdil ve svém rozsudku ze dne 12. prosince (34 O 11131/16) účinnost vyloučení spolkovým předsednictvem - člena SL, bydlištěm v Porýní ve městě Mönchengladbach, Ingolfa Gottsteina! Jeho stížnost je zamítnuta, žadatel musí nést náklady řízení. Gottstein se soudí s landsmanšaftem od roku 2015 v řadě sporů, týkajících se rozhodnutí XV. a XVI. sudetoněmeckého spolkového shromáždění k reformě stanov SL . Vyloučení bylo provedeno pro neplacení členských příspěvků a destruktivní chování k landsmanšaftu.

 

V rozsudku se uvádí, že "Spolkové předsednictvo bylo kompetentní k vyloučení žalujícího ... Není jasné, která jiná územní organizace by měla být kompetentní." Paragraf 5, odstavec 7 stanov by měl být vykládán, "že ve výjimečných případech je k vyloučení kompetentní přímo spolkové předsednictvo". Proti tomu žalobce Gottstein a jeho právník Heinz Veauthier tvrdí: protože XVI. spolkové shromáždění nebylo řádně svoláno, nemá proto právně platné složení.

K tomuto je třeba konstatovat, "svolání prvního zasedání XVI. Spolkového shromáždění bylo řádně provedeno, pozváním ze dne 15. ledna 2016, řádně podepsaným předsedou Reinfriedem Voglerem. "V doprovodném dopisu SL-spolkového jednatele je výslovně uvedeno, že příjemce obdržel pozvání od předsedy k prvnímu a konstitutivnímu XVI. spolkovému shromáždění, jako přílohu . "Pro soud je naprosto nepochopitelné, jak lze interpretovat tato jasná fakta, jako výzvu jednatele svým vlastním jménem ... dopis od samotného předsedy je výzva v první osobě. Předseda byl osobou odpovědnou za svolání shromáždění."

 

Další výnos soudu k žalobci, který patří k předsednictvu Witikobundu a má zodpovídat za dodržování tiskového zákona na internetu, je hrubé porušování zájmů landsmanšaftu, konkrétně uvedené v rozsudku na několika příkladech. "Argumenty žalobce ...  mohou být ve jménu svobody projevu přijatelné u třetí osoby. To však neplatí, pokud je žalovaný vznáší nepřátelským způsobem jako člen ... „

Bylo také zjištěno, že Gottstein nedodržel svou povinnost platit členské příspěvky. 

 

hf , Sudetendeutsche Zeitung, 23.12. 2016, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf