Proč nevolit Karla Schwarzenberga za prezidenta

Prof. Dr. Rajko Doleček, DrSc.


Málokdo tolik zostudil čest české diplomacie jako náš dnešní ministr zahraničí pan Karel Schwarzenberg., když 21.května 2008. uznal suverenitu Kosova proti vůli veliké většiny našeho národa, bez schválení parlamentem, proti vůli prezidenta Klauze, proti rezoluci Rady bezpečnosti čís.1244 z 10.června 1999, proti závěrům konference v Helsinkách z roku 1975 a bez přihlédnutí na ty, kteří ten nový stát reprezentují.

Pan ministr navíc trapně pošlapal po staletí tradiční a ověřené česko-srbské bratrské vztahy a pomohl dle svých možností organizovat nový Mnichov, kde pro změnu místo Československa znásilnili Jugoslávii, Srbsko. I zde jako jeden z hlavních činitelů vystoupilo zase oficiální Německo, mohutně podporované Spojenými státy a částí Evropské unie. Panu ministrovi zřejmě je jedno, že jsme nedodrželi smysl a obsah dvou významných mezinárodních dokumentů, že jsme se uvedli de facto jako poslušný vazalský stát. To neznamená, že jsme se měli zříci svých dnešních spojenců, přesto že udělali velmi závažné až tragické chyby v souvislosti s Kosovem, Jugoslávii. Šlo o to, zachovat si rovnou páteř, jak to např. udělalo Slovensko, které zatím s většinou států světa Kosovo neuznalo a nikdo ho ze zrady neobžaloval. Otázka se v České republice přece měla prodiskutovat se svými občany, s parlamentem, prezidentem. Jak jen pan ministr Schwarzenberg má ještě odvahu kandidovat, aby se stal prezidentem České republiky, což je přece velmi čestná, zodpovědná a nejen dekorativní funkce.


Pan ministr se zachoval jako protisrbské převtělení Rakousko-Uherska a kdyby žil v roce 1914 ve Vídni, velmi pravděpodobně by se svou známou vtipností posměšně provolával vídeňským nářečím Serbien muss sterbien místo gramaticky správného a jemu ze srdce Serbien muss sterben, nebo-li Srbsko musí zemřít.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz