Nyní komunisty straší, dříve s ními na jihu Čech vládli


Ačkoliv Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Top 09/STAN podepsali před novináři únorovou výzvu, která všem oznamuje, že koalice ČSSD a KSČM v Jihočeském kraji je nedemokratická, po komunálních volbách v roce 1998 přibrala právě českobudějovická KDU-ČSL, reprezentovaná mimo jiné Jaromírem Talířem (KDU-ČSL) a Zdeňkem Bezecným (dříve KDU, nyní TOP 09), komunisty do rady největšího jihočeského města.

Lidovci byli tehdy hybnou silou takzvané adventní dohody. Na jejím základě pravicová US DEU (ve volbách čtyři mandáty) a KDU-ČSL (sedm mandátů) vyšachovaly po komunálních volbách z vedení města vítěznou ODS, která tehdy získala 16 mandátů ze 45 a byla jednoznačně nejsilnější stranou.


Coby strůjci zmíněné adventní dohody k ní lidovci přizvali i sociální demokraty (pět mandátů), Stranu zelených a do rady města pak hned dva zástupce KSČM (osm mandátů). Lidovci tak měli ve městě se sedmi mandáty z voleb dokonce primátora a to samé následně zopakovali i po předčasných volbách, které vyvolala ODS.


Po loňských krajských volbách však nechtějí zmínění představitelé o komunistech ani slyšet. V únoru uspořádali ještě s Jihočechy 2012 tiskovou konferenci, kde současnou krajskou koalici prezentovali jako skutečnou hrozbu pro demokracii v této zemi a Bezecný vysvětloval Právu, že nesouhlasí s rozhodnutím soudu, který KSČM nezakázal


Zároveň se shodli, že protesty některých jihočeských studentů jsou správné. Právo se jich proto chtělo zeptat, v čem je rozdíl, kromě toho, že nyní se na vládě nepodílí a proč ji tentokrát za účasti komunistů považují za nedemokratickou, když v roce 1998 s KSČM úzce spolupracovali.


Jiná koalice tehdy nešla vytvořit, brání se Talíř.

Já bych viděl jediný rozdíl v tom, že nebyla možnost vytvořit jinou koalici. Dnes ji sociální demokraté po volbách mají. Tehdy bylo mezi naší stranou a ODS velké napětí, takže koalice s ní byla těžko představitelná,“ sdělil Právu Jaromír Talíř. Přestože Talíř viděl v letech 1998 až 2002 koalici s ODS jako nereálnou, v roce 2002 ji v krajském městě tyto dvě stany uzavřely a primátorem se stal opět lidovec.


V té době se jednalo o zcela výjimečnou situaci, která byla ohraničena pouze na komunální politiku ve městě, a v tom já vidím hlavní rozdíl. Rozhodně jsem nebyl architektem této adventní dohody, ale respektoval jsem většinový názor členů českobudějovické KDU-ČSL. Osobně jsem s tím, že v radě byli dva členové KSČM, měl značné problémy,“ reagoval na dotaz poslanec Zdeněk Bezecný (TOP 09).


Součástí únorové výzvy je také ochota tří stran Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN jednat o nové koalici se sociálními demokraty. Všechny tři strany hned po volbách vytvořily jakousi trojdohodu a chtěly zastoupení v radě kraje. Prý jim nejde o vlastní prospěch, ale o zachování demokracie a vládu bez KSČM. „Znovu nabízíme podanou ruku k vytvoření nekomunistické demokratické koalice, která by vedla Jihočeský kraj v tomto volebním období,“ píše se v únorové výzvě. (Přišlo e-mailem)

Pozn. red.: Nyní alespoň již víme, kdo stojí za „spontánním studentským hnutím“, a jaké cíle se tím sledují. V demokratických volbách jsme sice prohráli, říkají „demokraté“ z KDU-ČSL, TOP09 a Jihočeši, ale přesto chceme se podílet na vládě v kraji. A to nám musí vítězní sociální demokraté umožnit, jinak budeme i proti nim pořádat nejrůznější nátlakové akce, a to třeba i do posledního studenta. Nadto stanovisko těchto novodobých „demokratů“ podporovala i Z. Reuthová, kandidátka na prezidenta za KDU-ČSL i pan K. Schwarzenberg, který při akcích tohoto druhu samozřejmě nesmí chybět. Jeho pojetí demokracie, jak soudíme, se blíži praktikám hnědnoucí druhé republiky.

Tedy jde o pokusy zvrátit volební výsledky nedemokratickými, odsouzeníhodnými nátlakovými prostředky, které vedou až k nesnesitelnému pošpinění a příp. zhroucení jejich obětí. Co to má společného s demokracií?

Obdobné snahy, i když menší intenzity, můžeme pozorovat v kraji Zlínském a v Hradeckém.




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz