Memorandum


Český svaz bojovníků za svobodu je spolkem podporujícím a hájícím národní zájmy České republiky. Sdružuje odbojáře, kteří aktivně bojovali za svobodu Československé republiky ve druhé světové válce, oběti nacistické perzekuce i další členy usilující o zachování odkazu tohoto odboje.

Český svaz bojovníků za svobodu a další vlastenecké organizace, s nimiž spolupracuje ve Vlasteneckém fóru, žádají Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání i veřejnoprávní organizace, které svými aktivitami ovlivňují veřejnost a zejména mládež, aby podnikly kroky k zastavení hanobení a zkreslování české historie, snižování významu a jednostranného nepříznivého vykreslování osobností, které se zasloužily o pokrok, národní uvědomění a svobodu národa a o podporu národní hrdosti. Současně žádáme, aby naši odborníci byli zváni k účasti v různých historických diskusních pořadech ve veřejnoprávních médiích.


Ve veřejnoprávním vysílání, hlavně v České televizi, a také při výkladu dějin ve školách jsme často svědky pošlapávání a zkreslování starších i novodobých dějin národa i státu. Jde například o tyto otázky, pořady, filmy či publikace: období husitství, národní obrození, role občanů Československé republiky ve druhé světové válce a po ní, protagonisté zmíněných období, filmy Habermannův mlýn, kniha Jihlavsko ve stínu říšské orlice od Jiřího Vybíhala, Pražský tanec smrti Olgy Berényiové atd.

.

Z hlediska budoucnosti pokládáme za nutné zastavit trend, kdy je veřejnost včetně mládeže ovlivňována ve vztahu ke svému státu a národu spíše negativně. Nezbytné je a obnovit vědomí sounáležitosti k České republice a určitou hrdost aspoň na minulost našeho národa.

Tento požadavek nemá v žádném případě bránit vědeckému hodnocení dějin, nýbrž jejich svévolnému a často zlovolnému výkladu.


V Praze dne 26. února 2014

Ing. Jaroslav Vodička

předseda

Českého svazu bojovníků za svobodu

a Vlasteneckého fóra

Plk. Pavel Vranský

předseda

Sdružení zahraničních vojáků druhé světové války


Ing. Antonín Štícha

předseda

Sdružení Českého národního povstání


Ing. Oldřich Axman

Předseda

Sdružení domácího odboje a partyzánů