Jak utajit jeden a zveřejnit druhý čestný doktorát, aneb Mraky nad moravskou metropolí


Onehdy jsem probíral starší zprávy deníku Metro. Ve zprávě z 13.dubna 2011 jsem zaznamenal vyznamenání našeho presidenta pana prof.Václava Klause čestným doktorátem Vysokého učení technického v Brně. Rektor VUT prof. Karel Rais (kandidát na senátora za TOP 09) vyzdvihl našeho prezidenta jako ekonoma a pedagoga se zdravě visionářskými názory, který prostě nezapadá do obyčejné šedi našeho občanského života. Jeho Magnificence pak sdělila, že náš pan prezident často zůstává se svými názory osamocen - a že mu čas dává za pravdu. V tom všem bychom se mohli s panem rektorem Raisem shodnout. I řada našich odbojářů zastává stejný náhled na pana presidenta Klause - jako jiní zase jeho ´éru velmi kritizují. To je přirozený stav věci.


Nepřirozená je pouze zpráva o tomto čestném doktorátu. Zpráva totiž vyvolává dojem, jakoby pan president Klaus byl prvním našim státníkem, který obdržel toto univerzitní vyznamenání. Opak je pravdou.


Pan prezident Klaus není prvním presidentem, jenž dostal čestný doktorát na Vysokém učení technickém v Brně - omyl, na Vysoké škole technické dr. Edvarda Beneše v Brně ! Pravý původní název vysokého učení, - potvrzený dokonce nezrušeným zákonem z r.1937 ! - nebyl doposud technice navrácen, přes veškeré úsilí brněnských vlastenců. Než k věci. Vysoké učení v Brně totiž udělilo čestné doktoráty - pokud se nemýlím ? - již předtím presidentu Osvoboditeli T.G.M, géniu Nikolu Teslovi, a poté Dr. Edvardu Beneši, načež byl přijat zákon o názvu Vysoké školy technické v Brně dr. Edvarda Beneše. Dr. Edvard Beneš nedostal čestný doktorát v Brně jen symbolicky. Dr.Beneš totiž sepsal pro studenty vynikající studii Sociologie techniky, která byla zařazena do učebního plánu vysokého učení. Ještě můj zesnulý otec ji jako student vysokého učení studoval. Ovšem dnes se jaksi Beneš nehodí do krámu našim epigonům. Proto i ve zprávě o čestném doktorátu presidenta Klause není ani zmínka o čestném doktorátu TGM a dr.Beneše.


Není divu, když se ve městě jisté kruhy zabývaly umisťováním pamětních lžidesek brněnským Němcům, když dva bývalí rektorové Masarykovy university vedli ohnivé filipiky proti Benešovu pomníku !, když na pomník v tisku naplili brněnští Němci se svou vůdkyní Gerdou Skalnik - nebo zneuctěním památníku rudoarmejců v Králově Poli ! Což vyvolalo vpravdě mezinárodní skandál dotýkající se i Generálního konsulátu Ruské federace.Vše se děje v duchu hesla - "Srpobijci Pelánové - vpřed !" Šaškovsky mírný trest pro Pelána to jen dokazuje.


Vždyť i ten pomník dr. Benešovi v Brně stál pět let lítého boje a byl zaplacen ze sbírky z našich řad vlastenců, zatím co na pomník římského krále Jošta magistrát uvolnil rovných sedm milionů, nemluvě o hanebném orloji (legionáři mu říkají "habsburský pyj" ! - tzv. památce na boj se Švédy - jenž stál magistrát mnohem více ! Vše potom ještě doplňují habsburské orlice na znacích městské části Brno střed - za ně by se i mocnářství nemuselo stydět ! ( Ignoruji heraldický blábol o "převzetí z tzv.polepšeného znaku" zločinného Ferdinanda Habsburského městu a jeho zněmčelému patriciátu za boj se Švédy. Máme republiku a památky a nové symboly mají připomínat republikánskou symboliku a ne habsburskou zkamenělinu ! Dokud tu nevládnou monarchisté - pryč s takovými symboly na nových znacích!)

Zkrátka a dobře - v Brně, kde Beneš musel být umístěn mimo živý střed města, se to zahemží středověkem a habsburkismem. Oslavuje se zrádcovský hugenotský renegát Raduit de Souches ve službách Habsburka, oslavuje se vítězství brněnského patriciátu a jezuity Středy nad Švédy - které naposledy slavili náckové za protektorátu ! Ještě aby byla vztyčena socha Wehrmanna - toho Germána, umístěného za I.války ve městě jako "ochránce vlasti" (a do něhož narazila brněnská "šalina" k posměchu porobených Čechů) - a bude to uplné ? Brněnští vlastenci mohou jen tiše zazpívat s písničkářem - "Středověk neskončil, středověk trvá !"

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno

Pozn. red.: Není se co divit, že v Brně to vypadá tak, jak to vypadá. Na Brněnsku vládne koalice ČSSD a KDU-ČSL. Asi pro pana hejtmana Haška, sociálního demokrata, je „programový průnik“ těchto stran nejvíce vhodný ve srovnání s jinými možnostmi. Má byt takovýto předobraz příkladem i pro možnou koalici v republice po příštích parlamentních volbách? Jde o kopírování rakouského vzoru „kooperace“ černých a červených, lidovců a sociálních demokratů, kteří se občas dělí o vládu v Rakousku? Pokud ano, pak, pane Hašku, děkujeme, nechceme! Silně antikomunistická KDU-ČSL se nekřesťansky posouvá mimo hranice slušné politiky, zřejmě někam až k politickému rasismu. Od toho všeho nás chraň, pane Bože i všichni svatí.



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz