Jak osídlit Dálný východ. V Rusku rozdávají půdu

 

© Sputnik/ Vitaliy Ankov

 

Od února mají Rusové ze všech koutů země možnost zadarmo získat hektar země na Dálném východě a využít ho k jakémukoliv zákonnému účelu. Kde a jak je možné získat dokumenty na 100 arů (10 000 metrů čtverečních) a co s nimi dělat, uvádí materiál Sputnik.

 

Virtuální kraj

 

Není třeba nasednout do auta a řítit se s kolíky a praporky vstříc východu slunce. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách „nadalnijvostok.rf" a hned si můžete začít vybírat. 

A tady už je třeba zamyslet se nad tím, jak využít svůj hektar, dřív než kliknete na volné místo.

 

Pro zemědělství jsou vhodné pouze některé oblasti Přímoří.

 

Stát prakticky neomezuje sféru využití pozemku. Na webových stránkách projektu jsou dokonce hotové byznys-modely s uvedením nutné částky počátečního kapitálu k vytvoření drůbežárny, výroby lahvové vody, paseky, rybářského průmyslu, mysliveckého odvětví a mnoho dalších. Je to samozřejmě drahá radost. I skromná králičí farma vyjde na tři miliony rublů.

 

A ještě bývá těžké vyznat se v reliéfu.

 

 „Lidé, kteří vybírají pozemek, často nevědí, jestli je to svah, příkop nebo rovná plocha", říká jakutský ekolog Ivan Stěpanov. „V informačním systému to není vidět. A ještě máme mnoho případů, kdy lidé přišli na pozemky, které už patřily někomu jinému".

 

Zkrátka, není nutné spěchat. Pozemky se budou rozdávat do roku 2035. A deficit by vzniknout neměl: nikde, kromě okolí Vladivostoku. O toto území, podle místních úřadů, projevují zvýšený zájem obyvatelé Moskvy a Petrohradu.

 

Dvacet dní po výběru pozemku dostane Rus k podpisu návrh smlouvy o bezúplatném užívání pozemku. Za tři roky, po uzavření smlouvy, bude nutné podat zprávu státu o tom, jak je pozemek využíván. A potom, po dalších dvou letech, je možné ho zaregistrovat jako svoje vlastnictví nebo vyřídit pronájem.

 

V podstatě je možné nejdříve vše vyřídit a teprve potom se rozhodovat o konkrétní činnosti, kterou se budete zabývat na svém pozemku. Na to je dán jeden rok. Doba dostatečná k tomu, abyste tam mohli dojet a vlastníma očima uvidět pozemek.

 

10 milionů přesídlenců

 

Hlavním problémem projektu je nejspíše dostupnost udělovaných pozemků. „Nejlákavější kousky" se budou nacházet ve vzdálenosti 10 —20 km od obydlených osad. Noví majitelé pozemků, kteří budou mít dvacet a více sousedů, se mohou společně s nimi obrátit na místní úřady se žádostí o pomoc v územním plánování, stavbě dopravní a sociální infrastruktury.

 

Podle údajů sociálních průzkumů nejvíce nadšení pro dobývání Dálného východu projevují Rusové ve věku 18-24 let — 20 procent dotázaných.

 

„Průzkum od prosince 2016 ukázal, že na Dálný východ se chce odstěhovat 14 procent občanů Ruska. Šest a půl procenta odpovědělo jistě „ano", sedm a půl — „spíše ano" — vystoupil ve Státní dumě ministr východního rozvoje Alexandr Galuška. „Šest a půl procenta, to je více než 10 milionů lidí, což je vzhledem k šesti milionům dvěma stům tisícům lidí na Dálném východě skutečně dost".

 

Místní obyvatelé naléhavě radí zhodnotit nejdříve všechny klimatické zvláštnosti tohoto kraje.

 

„Je třeba tady zpočátku alespoň zimu přezimovat, abyste pochopili, co to je a jestli tady budete chtít žít", řekl předseda Veřejné komory Magadanské oblasti Jakov Radčenko. „Zde je velmi horké léto a dost tvrdá zima. Bývá velké sucho, ale i povodně. Nic není jednoznačné".

 

Podle předpovědí bude dálněvýchodních podnikatelů, kteří chtějí dostat zdarma hektar, po celé zemi velmi mnoho, vždyť je zadarmo. Přestěhovat se rozhodnou jednotlivci a ostatní buď přenechají pozemky nějakým mazaným překupníkům (jako to bylo v případě poukázek) nebo se pokusí pěstovat les a najmou místní obyvatele.

Sputnik..