Historie a budoucnost českého zemědělství


Ing. Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR



Pohledů na české zemědělství může být a také je velmi mnoho. Většinou se ale jedná o jednotlivosti, fragmenty, velmi málo autorů předloží čtenáři kompletní analýzu a z ní vycházející pokusy o predikci dalšího vývoje. Následující řádky jsou pokusem předložit výsledky analýzy v několika pokračováních k diskusi.

Kvůli jednoduchosti a přehlednosti jsou základem konceptu jednoduché tabulky a grafy, proložené spojovacím textem s tím, že veškerá uvedená čísla pochází z oficiální databáze Českého statistického úřadu.

Hrubá zemědělská produkce

Jedno pravdivé židovské přísloví říká, že „naše budoucnost začíná tam, kde je naše minulost“. První část tématu se věnuje proto historii výkonnosti českého zemědělství.

Základním ukazatelem vývoje zemědělství je hrubá zemědělská produkce (HZP) měřená ve stálých cenách. V tabulce 1 je HZP vztažena ke třem časovým hranicím – k rokům 1936, 1990 a 2010.

Tab. 1 – Hrubá zemědělská produkce (mil. Kč, stálé ceny roku 1989, ČSÚ)

Rok

Celkem

Rostlinná produkce

Živočišná produkce

1936

80946

42501

38444

1990

106142

44416

61725

2010

68123

35053

33069

Z tabulky 1 vyplývá, že:

Když přejdeme z makroekonomiky HZP celého zemědělství na hodnocení produkce na jeden hektar zemědělské půdy, pak můžeme výsledek sledovat v tabulce 2 (k dispozici je časová řada jen od roku 1948).

Tab. 2 – Hrubá zemědělská produkce na hektar zemědělské půdy (Kčs a Kč, stálé ceny roku 1989

Rok

HZP celkem

1948

11299

1950

14237

1970

17962

1990

25040

2010

16081

Stručné závěry z tabulky 2:

Pracující v zemědělství

V této části si povšimneme, jaký byl demografický vývoj českého zemědělství. K dispozici máme opět časovou řadu od roku 1948 (tabulka 3).

Tab. 3 – Pracující v zemědělství (tisíce fyzických osob)

Rok

Pracující v zemědělství (tisíce)

1948

1313,8

1960

862,0

1980

575,3

1990

539,8

2000

115,1

2010

132,8

Z tabulky 3 je patrné, že české zemědělství prošlo dramatickým demografickým vývojem, ze kterého lze mimo jiných vypíchnout následující postřehy.

Historie a budoucnost (II)

Následující text je pokračováním konceptu Historie a budoucnost českého zemědělství, jehož cílem je předložit analýzu o nastínění možností dalšího vývoje. První část se zabývala zemědělskou produkcí a vývojem počtu pracovníků resortu. Tato druhá část se věnuje bilanci půdy od prvních let první republiky.

Jako minule jsou základem článku jednoduché tabulky a grafy s komentářem. Uvedená čísla pochází z oficiální databáze Českého statistického úřadu.

Bilance půdy

Tab. 1 – Bilance půdy (tis. ha, ČÚZK)

Rok

Zemědělská půda

Orná půda

Procento zornění

1920

5.094

3.814

74,8

1945

4.758

3.641

76,5

1990

4.288

3.219

75,1

2010

4.234

3.008

71,0

Čísla v tabulce 1 jsou pro mnohé překvapivá a lze z nich vyvodit celkem jasné závěry.

Zemědělskou půdu, kterou máme k dispozici, však využíváme jenom z necelých 85 procent. Když vezmeme rok 2010, pak obhospodařovaná zemědělská půda vykazovala 3523 tisíc hektarů a orná půda 2540 tisíc hektarů.

Struktura osevních postupů

Snižování plochy obhospodařované půdy není jediné negativum. Za velký problém z pohledu budoucí půdní úrodnosti lze považovat dramatickou změnu struktury osevních postupů, která je vynucená úpadkem stavů chovaných hospodářských zvířat. Největší změny v tomto směru nastaly v posledních dvaceti letech.

 Tab. 2 – Struktura osevních ploch (%, ČSÚ)

Rok

1990

2000

2011

Obiloviny celkem

50,5

54,5

59

Luskoviny

1,7

1,3

0,9

Brambory

3,4

2,3

1,1

Cukrovka

3,6

2

2,3

Řepka

3,2

10,8

15

Pícniny

33,6

24

17

Jaký je vývoj osevních ploch:


Tento stav je alarmující a je třeba konečně reagovat. Jednou z možných reakcí je rozvoj zemědělských bioplynových stanic s povinností spotřeby části substrátů z víceletých pícnin. Tedy návrat pícnin do krajiny monokultur obilí a řepky. Bližší možnosti a data budou uvedeny v některém z pokračování.

Produkční plocha zeleniny

Jako konkrétní příklad nepříznivého vývoje využívání základního výrobního nástroje, tedy půdy, lze uvést čísla z oboru, který se vyznačuje vysokou přidanou hodnotou výroby a vysokou zaměstnaností. Tím oborem je zelenina.

Produkční plocha zeleniny (ha, ČSÚ)

Rok

1945

1960

1990

2010

Zelí

6.880

3.514

3.463

1.226

Květák

698

1.428

2.799

374

Kapusta

672

961

976

171

Celer

302

919

1.122

448

Mrkev

2.090

2.289

3.836

1.052

Petržel

332

860

1.097

451

Kedlubny

x

742

1.161

440

Okurky

2.452

4.246

4.449

1.550

Rajčata

771

911

2.431

1.159

Cibule

1.755

3.892

5.951

2.376

Česnek

42

377

1.272

288

Hrách

946

1.274

2.426

1.261

Celkem

16.940

21.413

30.983

10.796

Možná, že někdo řekne, že produkční plocha se zeleninou je malá plocha. Ano, ale velká ekonomika začíná právě u malých čísel, která v součtu dávají žádoucí výsledek. Stejně tak bylo možné jako příklad uvést namísto zeleniny ovoce nebo chmel. Trend by byl bohužel úplně stejný.

Historie a budoucnost (III)

Koncept Historie a budoucnost českého zemědělství se tentokrát věnuje nejprve zhodnocení vývoje úrovně zemědělské výroby, čímž se uzavřou dvě předchozí, již vydaná pokračování. Následně se text zaměřuje na vývoj stavů hospodářských zvířat.

Hodnocení zemědělské výroby

Jedno z nejobjektivnějších kritérií hodnocení vývoje českého zemědělství je jednotková produkce hlavních výrobků rostlinné a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy. Vývoj výroby je patrný z tabulky 1.

 Rok

Rostlinná výroba

Živočišná výroba

Sklizeň

Zrnin

(kg/ha)

sklizeň

brambor

(kg/ha)

Sklizeň

Olejnin

(kg/ha)

sklizeň

Cukrovky

(kg/ha)

jatečných

zvířat

(kg. ž. hm.)

Mléka

(l)

Vajec

(kusy)

1950

386

1 420

7

1 156

126

508

290

1990

2 146

414

80

950

296

1 133

868

2000

1 527

345

220

656

185

633

716

2010

1 968

189

329

870

152

741

351

 Z uvedených čísel lze odvodit následující závěry:

Stavy hospodářských zvířat

Vývoj stavů hospodářských zvířat od roku 1935 až do dnešní doby ukazují tabulka a graf.

Tab. 2 – Stavy hospodářských zvířat (tisíce kusů, ČSÚ)

 Rok

Skot celkem

Ze skotu krávy

Prasata

Z prasat prasnice

Ovce

Drůbež

1935

3105

1851

2309

278

40

1945

3024

1518

1724

202

282

14724

1960

2986

1429

3498

361

228

18657

1990

3506

1236

4789

310

429

31981

2011

1343

551

1749

112

209

21250

 

Hodnocení uvedených statistických dat není příliš radostné a je celkem jednoznačné.

 

Historie a budoucnost (IV) pro TZ 6. 2. 2012


V dnešním pokračování uzavřu faktografickou část konceptu Historie a budoucnost českého zemědělství. Stane se tak na příkladech vývoje intenzity živočišné produkce, která by v našich přírodních podmínkách měla hrát základní roli v naší agrární soustavě. Za základ budou opět vzata oficiální čísla ČSÚ.


Intenzita chovu hospodářských zvířat vypovídá o stupni vyváženosti agrární soustavy a využití zdrojů území. Když seřadíme početní stavy hlavních hospodářských zvířat v časové řadě od roku 1935 v přepočtu na 100 ha půdy, pak dostaneme následující výsledky:


Tab. 1. – Intenzita chovu hospodářských zvířat (ks, ČSÚ)


rok

na 100 ha z.p.

skotu

z toho krav

ovcí

1935

61,7

36,1

0,8

1946

63,7

31,5

3,3

1990

79,4

28,2

10,2

2010

38,1

15,7

5,9


na 100 ha o.p.

prasat

z toho prasnic

drůbeže

54,9

7,2

x

64,4

6,8

264,5

142,1

9,7

1.035,3

68,8

4,4

836,5


Čísla samozřejmě korespondují s absolutními čísly vývoje stavů chovaných hospodářských zvířat a jsou z nich patrné celkem jasné závěry:


V opačném trendu se samozřejmě vyvíjí užitkovost hospodářských zvířat, druhý ukazatel intenzity chovu. Její vývoj od roku 1936 zachycuje tabulka č. 2.





Tab. 2 – Užitkovost hospodářských zvířat (ČSÚ)


rok

dojivost 1 krávy

snáška 1 nosnice

odchov.telat na 100 krav

odchovaných selat na 1 prasnici

1936

2.129

125

x

x

1952

1.628,7

114,6

70,49

8,61

1990

3.949,3

252,9

99,9

18,09

2010

6.903,8

309,3

88

22,1



Z výsledného vývoje snesou přísná měřítka současné úrovně jenom první dva výsledky – užitkovost dojnic a snáška slepic. Cenný je zejména výsledek u dojnic. Kdybychom šli dál a vzali jenom na mléko specializovanou holštýnskou populaci, pak se výkonem cca 9 000 kg mléka na 1 dojnici řadíme k předním státům Evropy.

Nedostatečná užitkovost u prasat souvisí především s nízkými investicemi do stájových technologií. Zde bylo možnost oboru pomoci, kdyby byl zájem. Lze předpokládat, že počet odchovaných selat na prasnici se bude rychle zvyšovat, protože v provozu zůstaly jenom ty nejlepší chovy.


Souhrnným ukazatelem intenzity chovu hospodářských zvířat je objem živočišné výroby, tedy produkce v tunách, litrech a kusech. V následující tabulce je zachycen od roku 1950, data z první republiky jsou neúplná a někdy chybí zcela.




Tab. 3 Objem živočišné výroby (tis. tun živé hmotnosti, mil. litrů, mil. kusů, ČSÚ)


rok

celkem

skot

prasata

drůbež

mléko (mil. litrů)

vejce (mil. ks)

1950

605

218

330

26

2.330

1.329

1990

1.465

509

740

210

4.802

3.681

2003

1.082

198

580

304

2.646

2.841

2010

788

171

366

251

2.612

2.125


Jak patrno z tabulky, vývoj objemu produkce živočišné výroby je velmi nepříznivý. Nenalezneme bohužel obor, který by vykazoval vzestupný trend. Celkovou dnešní produkcí 788 tis. tun (do r. 2003 v tabulce chybí telata) jsme na úrovni roku 1964! Přitom je to živočišná produkce, která tvoří zaměstnanost (v prvovýrobě, ve zpracovatelském průmyslu a obslužných oborech), přidanou hodnotu a suroviny pro výrobu domácích potravin. V zemích EU 15 je vývoj přesně opačný. Je paradoxní, že německá spolková ministryně zemědělství Ilse Aignerová musí proti Zeleným obhajovat expanzi produkce masa. Pro list Neue Osnabrucker mimo jiné řekla: „Zvyšování spotřeby masa odpovídá růstu počtu obyvatel, především ve velkých rozvojových zemích se rapidně mění způsoby stravování“. Během deseti let od roku 2011 totiž Německo zvýšilo vývoz masa o 250% na více než 3,7 miliónu tun. O takovémto vývoji se nám může jenom zdát.

Historie a budoucnost (V), pro TZ 13. 2. 2012


V předchozích čtyřech článcích jsem na číslech ČSÚ doložil vývoj českého zemědělství za několik desetiletí do dnešních dnů. Je možno učinit dva zobecňující závěry. Ten první – české zemědělství mění svoji strukturu, převažuje výroba surovin, snižuje svůj rozměr. Druhý – historicky doloženo má mnohem na víc než v současné době produkuje.


Ve světle řečeného je hlavním úkolem začít řešit jeho ekonomickou výkonnost, tedy čistou přidanou hodnotu na pracovníka. Ta je ve srovnání se sousedními a dalšími významnými zeměmi je následující:


Tab. 1 – čistá přidaná hodnota na pracovníka (tis. Kč)


ČR 355,1

Německo 753,0

Slovensko 196,5

Rakousko 657,0

Polsko 141,3

Francie 725,9

Maďarsko 385,0

Itálie 688,0


Zřetelný rozdíl od vyspělých zemí v našem případě už nelze řešit snižováním pracovníků, ale zvyšováním produkce. Do zemědělské produkce, výroby potravin, se už pravděpodobně v dřívějším objemu nevrátíme. Naše potravinová soběstačnost je v současné době na sedmdesáti procentech a má tendenci se dále snižovat.

První cesta pro české zemědělství tedy je návrat k vyšší produkci potravin. To bude ale velmi obtížné a nelze předpokládat, že se nám podaří naplno dobýt ztracené pozice. Nicméně netřeba se vzdávat. Jestliže kupříkladu Holanďané při své současné extrémní produkci mléka plánují po zrušení mléčných kvót v roce 2015 zvýšit produkci o 20%, proč bychom neměli uvažovat podobně. Holanďané chovají 82 krav na 100 ha půdy, my 12 …

Druhá cesta, která se jeví jako hlavní, je zapojit příslušnou výměru půdy do energetické bilance státu. Konkrétní čísla jsou následující:


Tab. 2 – potenciál zemědělské půdy v ČR pro energetické využití


100% potravinová soběstačnost 80% potravinové soběstačnosti


Česká republika přijala závazek docílit v roce 2020 podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů (OZE) 13%. K tomuto účelu se předpokládá dispozice 900 tis. hektarů půdy v členění na jednotlivé druhy OZE:


Vedle půdy jsou k dispozici stále ještě relativně velké zdroje z živočišné produkce. Kejda a hnůj do bioplynových stanic. Jde o cca 12.600 tis. tun s potenciálem 700 MW elektrické energie, počítáno využití z 50%.

K bioplynovým stanicím (BPS), které jsou pro zemědělce přirozeným uzavřením koloběhu organické hmoty je třeba počítat s navazujícími výrobními možnostmi, které dává vedlejší produkt teplo. Jedná se o vytápění komunálních jednotek a skleníkové programy. Možnosti jsou velké – nyní je v provozu cca 230 BPS, v roce 2020 by jich mělo být v provozu 740.


Na příběhu brazilské ekonomiky, která předstihla britskou a zařadila se na šesté místo ve světě je vidět, že země, které jdou cestou produkce potravin a energie rostou a daří se jim dobře. V tomto turbulentním a nejistém světě bude mít čím dál větší význam zabezpečení základních zdrojů. Jsou to energie, potraviny a voda.

Z tohoto pohledu má naše zemědělství velkou budoucnost. Tři a půl milionu hektarů půdy, to je přece kapitál, který se může rozhýbat a který může znamenat zdroje pro ekonomiku, zaměstnanost a kvalitní domácí potraviny. Staré židovské přísloví říká – kde je naše minulost začíná naše budoucnost. Naše zemědělství má velkou historii a minulost.


Pozn. red. Na panelové diskusi na téma „Jaká je budoucnost eura a evropské integrace vůbec? Pokud nějaká je“, kterou uspořádalo Fontes rerum dne 26.ledna 2012, vystoupil též ing. J. Veleba, prezident AK ČR.

Hned na začátku svého úvodního slova zdůraznil, že je eurorealista. A pak jako realista kladl řadu faktů k sobě, pochopitelně, přesvědčivě. O vyrovnání dotací tzv. nových zemích se starými usilují nové země, tedy i ČR, nyní již velmi intenzivně. Zatím EU v tomto směru nepodniká nic rozhodného.

Snad právě proto Jan Veleba v zásadě zdůraznil, že naše zemědělství je konkurenceschopné, nikoliv však naši politici.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz