Thaciho nápad vytvořit armádu naštěstí narazil

globe-32299_960_720

 

Příspěvky od messin 8.3.2017

 

Kosovský „prezident“ Hashim Thaci přišel s plánem vytvořit v Kosovu pravidelnou armádu. Ta však podle rezoluce RB OSN 1244 Kosovu nepřísluší. V současnosti mají kosovští Albánci k dispozici takzvané Kosovské bezpečnostní síly (KSF), původně vzniklé z Ochranného sboru Kosova (TMK). V této souvislosti se sluší připomenout, že TMK vznikl kompletně přímo z členů bývalé teroristické UCK.

 

Z Thaciho nápadu nejsou kromě Srbů nadšeni ani američtí páni Kosova. Podle místního listu Koha Ditore už američtí představitelé vyzvali ministerstvo odpovědné za KSF k „vyjádření nesouhlasu s Thaciho iniciativou.“

 

Toto bylo později potvrzeno dopisem ministra pro KSF Hakiho Demolliho kosovskému vedení.

 

Demolli údajně obdržel telefonát od zástupce amerického ministerstva obrany Michaela Carpentera, kdy mu bylo řečeno, že USA jsou znepokojeny plány na přeměnu KSF skrze přijmutí změn ve stávajícím zákoně.

 

Kromě toho Demolli uvedl, že znepokojení vyjádřilo i americké velvyslanectví a zástupce DIA.

 

Premiér Isa Mustafa mezitím svými prohlášeními mírnil kritiku a vyjádřil se, že Demolli není proti transformačnímu procesu a že ve svém dopise pouze vyjádřil názor „strategických partnerů Kosova.“

 

 Reakce Bělehradu

 

Ředitel Úřadu srbské vlády pro Kosovo a Metochii Marko Djurič v úterý večer řekl, že Srbsko se staví rozhodně proti vytvoření takzvané Kosovské armády v jeho provincii.

 

„Žádáme, aby mezinárodní společenství neprodleně zastavilo tuto nebezpečnou eskalaci politických vztahů v jižní provincii,“ řekl novinářům Djurič.

 

Dodal, že založení jakékoliv armády nebo vojenského útvaru v Kosovu a Metochii by představovalo přímé porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 a vojensko-technické dohody z Kumanova, která v roce 1999 ukončila válku.

 

Djurič také zdůraznil, že srbští zástupci v kosovských institucích iniciativu nepodpoří „ani přímo, ani nepřímo.“

 

Podle médií už předtím v úterý došlo k telefonickému rozhovoru mezi srbským premiérem Alexandarem Vučičem a Hashimem Thacim, kdy mělo dojít k „prudké slovní konfrontaci kvůli zřízení kosovské armády.“

 

Messin

 

Zdroj: http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=03&dd=08&nav_id=100710