Nejnovější kandidát

Expremier Miroslav Topolánek

 

Miroslav „Mirek“ Topolánek, český předseda vlády v letech 2006 až 2009, vyhlásil svou kandidaturu na prezidenta na poslední chvíli. V úterý odpoledne začal proces, v němž se kontrolují podpisy občanů a hlasy senátorů na Ministerstvu vnitra.

Nyní je dvanáct kandidátů, z nichž ministerstvo může stále vyloučit ty, u kterých například nebude akceptován počet podpisů. Vyžaduje se podpis 50.000 lidí, nebo podpisy 20 poslanců, nebo 10 senátorů. S podpisy z Parlamentu (zde ze Senátu) se mohl Topolánek připojit  do kandidátního souboje na poslední chvíli.

Diskutuje se jeho motivace. Do své bývalé strany ODS, jejímž byl předsedou, a která jej nominovala na předsedu vlády, však už nepatří z důvodu neplacení členských příspěvků. ODS oznámila, že získal její podporu, nebyl jí však nominován.

Téhož dne byl jeho bývalý poradce Marek Dalík odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody. Odsouzen byl za korupci při koupi obrněných transportérů „Pandur". Komentátoři mají podezření, že Topolánek jako prezident může omilostnit svého přítele a pomocníka.

Ministerstvo vnitra předpokládá, že přezkum volebních kandidatur bude dokončen ve dvou týdnech, jak vyžaduje zákon.

Jaroslav Šonka, Sudetendeutsche Zeitung, 10.11.2017, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf