Čestný dopis pro Christu Stewensovou

V přítomnosti mnoha krajanů a politických prominentů předal minulou neděli Bernd Posselt, mluvčí sudetoněmecké etnické skupiny a federální předseda krajanského sdružení, dlouholeté ministerské patronce, Christě Stewensové, za její zásluhy v o sudetoněmecké hnutí čestný dopis, nejvyšší ocenění krajanského sdružení po ceně Karla Velikého.

Posselt, který tak často cestuje po českých zemích, na slavnostní událost přijel přímo z Chebska, jmenoval ve svém historickém přehledu zakladatele Pan-Evropské unie a vizionáře politicky sjednocené Evropy, hraběte Richarda Coudenhove-Kalergi und Ronsperg, (v bývalém biskupství) místě zrození moderní evropské myšlenky.   Domovina Bohemia byla a je země, ve které připravované a navržené budoucí nejdůležitější intelektuální a společenské proudy našeho kontinentu se setkaly zvláštním společným způsobem.

To ukazuje, že Bavorsko a Česká země jsou nyní srdcem  Evropy, kterým v historii vždy byly. Tento prostor srdce byl brutálně rozdělen nezákonným vyhoštěním a železnou oponou. "Dnes opět srůstá spolu, co k sobě patří."

Posseltova vize a apel: "že se setkáváme my, jako sudetští Němci při utváření tohoto procesu srůstání, je nesmírně důležité." Sudetští Němci tento úkol, který jim osud  přidělil, přijali,   aby se stali hybnou silou a pojítkem mezi oběma částmi srdce Evropy.

Aniž bychom  podrobně diskutovali o změně Stanov SL zdůraznil Posselt: "Stále samozřejmě stojíme na jasném vlastenectví, která nás pohání. Stále trváme na jasném získání domoviny, což je důležité pro lidi mladší a středního věku, a  samozřejmě lpíme  na univerzálních lidských právech,  jako je právo na domov. Ale my také přijímáme výzvy 21. století.  Zejména s ohledem na perspektivy střední a mladší generace, která stále více hledá své rodinné kořeny."

Tato cesta může pokračovat  nadále pouze se silnými přáteli a spojenci. Silný spojencem  je bavorský ministerský patronát. Část tohoto  patronátu  představovala a dnes představuje  Christa Stewensová.

Posselt ocenil Stewens, patronku - místopředsedkyni  vlády v letech 2007 a 2008,  za loajalitu, houževnatost a přesvědčivý šarm v jejím úspěšném  nasazení  pro sudetoněmeckou otázku. Ona nikdy neviděla svůj úkol jen jako čistou povinnosti, ale ještě jako  členka správní rady Sudetoněmecké nadace jej s velkým nasazením vykonávala. K jejím vynikajícím  úspěchům patří  účast na rozvoji komunitních center, vývoj německo-českého dialogu, koncepce sudetoněmeckého  muzejnictví  s Egerland muzeem v Marktredwitz, na Isergebirgsmuseum v Kaufbeuren-Neugablonz a výsledně nyní Sudetským muzeem v Mnichově.  Jeho prosba k Stewensové, která  byla  doprovázena  svým manželem  Martinem,  byla,  aby i nadále působila na straně sudetských Němců.

Předseda Steffen Hörtler přivítal 10  osobností ze všech politických úrovní: Angeliku  Niebierovou, předsedkyni  skupiny CSU v Evropském parlamentu, Andrease  Lenze  z Bundestag, člena  parlamentu Thomase  Hubera  a náměstka hejtmana okresu Ebersberg  Magdalenu Föstlovou, starostu Alberta  Hingerla  z  Poing a Georga Reitenbergera  z Vaterstettenu  a okresního  předsedu SL Franze Kühnea. Doprovázejícím dvěma ministerským vedoucím úředníkům a.D.  Reinholdu  Erlbeckovi  a Pavlovi  Jeníčkovi, který teď dělá dobrovolnou práci ve státním výkonném výboru BdV Bavorska, stejně jako četným krajanům vyjádřil za jejich příchod náklonnost  a úctu.

Hörtler poděkoval osobně Stewensové za její podporu sudetoněmeckého vzdělávání a místa setkávání "Heiligenhof" v lázních  Kissingen, na kterých stojí v čele na plný úvazek. Franz Kühnei poděkoval Christě Stewensové  za její  stálou dobročinnost a poukázal na velkou prestiž, které požívá   u sudetských Němců. Hudební doprovod na události obstarala  Kirchsee-Oner Zithermusi.

Ona srdečně  poděkovala osobními  slovy  za ocenění a přidala k lepšímu četné historky z času svého sponzorství jako ministryně (2001-2008).  Z nedávného výletu  do Sudet měla dojem, že tam jsou jasně vidět stopy německé historie, ale také, že tam teď čeští obyvatelé zdomácněli  jako sudetští Němci v Bavorsku. V této souvislosti se domnívá, že  změna stanov SL je správná a nezbytná. Stewensová  blahopřála za tento krok: "Chcete-li vybudovat Evropu, která je založena na mezinárodním  porozumění a míru,  je důležité jít o krok dále a podle toho změnit své cíle."  Mluvčímu  etnických skupin  Berndu  Posseltovi, by každý  měl být vděčný za to, že to  udělal, a tímto krokem otevřel dveře pro mír a spravedlnost ve sjednocené Evropě.

Hildegard Schuster, Sudetendeutsche Zeitung, München, 13. März 2015

Pro České národní listy přeložil P. Rejf